Leirer for hud og hår

Leirer for hud og hår

Leirer er virkelig gode alternativer til alt fra såpe, sjampo, barbersåpe, ansikt- og hårmasker. Sliter du med tørt eller fett hår, hodebunnproblemer, flass eller opphopede rester fra syntetiske hår-remedier?
Eller kanskje du er plaget med kviser, uren hud, fet, tørr, moden eller sliten hud? Du finner noen forslag til oppskrifter på leiremasker lenger ned i artikkelen.

Men først ørlite om hva leirer egentlig er.


Leire er rent naturprodukt, jordnære, mineralrike elementer avledet fra forskjellige kilder, inkludert vulkansk aske, sand, jord eller sediment. En type leire finnes kun i Marokko i Atlasfjellene, kjent som Rhassoul, eller Marokkansk leire. Dette er en av de mest kjente og verdsatte leirene for både hud og hår.

Ellers kan vi nevne Bentonitt, Kaolin, og forskjellige franske leirer: både røde, gule og grønne. Fargene sier noe om sammensetning av mineralene og hvor de er hentet fra.

Hver leiretype har sin egen kombinasjon av mineraler, for eksempel kalsium, jern, magnesium, kalium og silika, som gir den en unik sammensetning.

Vanlige bruksområder

Ofte brukes leirer i kosmetikk eller hudpleie generelt Den trekker olje/fett, bakterier og urenheter fra huden for så å eliminere dem og etterlate huden renset, forfrisket og balansert.

Brukt i hår fjerner leiren produktrester som har hopet seg opp i hodebunnen og i håret. Den fjerner døde celler, flass og overflødig fett, og kan dermed hjelpe til å stimulerer veksten av et sunnere hår.

Rhassoul Leire:

Høyt mineralinnhold – spesielt silika som er kjent for å hjelpe å tone huden og å forbedre motstandskraften.
Høyt absorpsjonsforhold – overlegen avgiftning og absorberingsevne. Utmerket ioneladning – for ytterligere å lette rensing og deodoriserende egenskaper.
Skånsom og mykgjørende for huden, også for sensitiv hud.

Svært effektiv til å absorbere overflødige oljer fra huden og hodebunnen. Rhassoul brukes også mye i et bredt spekter innen kosmetikk. Et ettertraktet preparat i leiremasker, hårpulver, sjampo og andre hårhjelpemidler.

Maske med Rhassoul og  Rosevann til fet hud med kviser:
2 ss(strøkne) Rhassoul leire
1 ss rosevann (tilsett mer dersom den blir for tykk)
1 ss flytende honning

Fremgangsmåte:
Tøm leiren i en liten glass- eller plastbolle, tilsett rosevann/hydrolat og la leiren absorbere væsken, det kan ta noen minutter. Tilsett mer væske om den blir for tykk. Tilsett så honningen og rør rundt. Du kan også tilsette et par dråper eterisk olje etter ønske/hudtype. Påfør masken og la den virke i ca 10 minutter. Leiren må fjernes før den er tørr. Den skal kun begynne å tørke. Det er viktig at den ikke sitter på for lenge, siden det kan tørke ut huden.

Anti akne maske:

½ ss Rhasoul leire
½ ss trollhasselvann (Eller tilsammen ½ ts eplecidereddik og vann)

Ha leiren i en liten bolle av glass/plast og tilsett væsken. beveg skålen litt slik at væsken blir best mulig blandet uten å røre. Tilsett evt mer for riktig konsistens. la leiren suge til seg væsken mest mulig uten å røre i den. I mellomtiden kan du jo rense ansiktet slik at det er rent før behandlingen. Etter den har stått og trekt noen minutter kan du røre rundt med tre/plast skje.
Bruk gjerne en varm klut til slutt for å åpne porene før masken påføres. Påfør akneutsatte områder og la virke 10 -15 minutter.
Skyll med varmt vann / vaskeklut og avslutt gjerne med Castor-, argan- eller Jojobaolje.

Kaolin leire:

Ordet kaolin stammer fra navnet på den kinesiske byen Kao-Ling (eller Gaoling, høy ås), som ligger i Jiangxi-provinsen sørøst i Kina, hvor den skriftlige beskrivelsen av porselen finnes. Den vanligste bestanddelen er mineralet kaolinitt. Kaolin er absorberende, slik at den suger opp overflødige oljer og kan bidra til å balansere oljeproduksjonen hvis den brukes over tid. Fordi den ikke løses helt opp i vann og lager en skikkelig fin pasta, gir krystallene i leiren god peelingeffekt.

Kaolin er stimulerende for huden og kan ved langvarig bruk gi et friskere utseende.

Det er en skånsom leire som kan brukes av alle hud-typer, inkludert personer med følsomhet overfor skrubber og rensemidler.
Denne leiren kan hjelpe til å balansere hudens talgaktivitet. For de som ikke er kjent med leiremasker, er dette den som anbefales mest. Hvit kaolin er også egnet for personer med sensitiv og eller moden hud. Kaolin renser forsiktig og trekker urenheter fra porene uten å forårsake rødhet.

Maske med Kaolin og fløte til tørr/sensitiv/moden hud

Ingredienser:
2 ss(strøkne) Hvit kaolin leire
1 ss fløte
¼ - ½  ss mandeloje

Fremgangsmåte:
Tøm leiren i en liten glass- eller plastbolle, tilsett fløten og rør rundt med en plast- eller treskje. Tilsett så oljen. Juster med mer væske/leire for best konsistens. Du kan også tilsette et par dråper eterisk olje etter ønske/hudtype, gjerne Lavendel og Sandeltre, 1 dråpe av hver. Leiren må fjernes før den er tørr. Den skal kun begynne å tørke. Det er viktig at den ikke sitter på for lenge, siden det kan tørke ut huden.

Fransk gul leire:

Består av fine mineralpartikler og jernoksider. Den inneholder jern, men ikke aluminium.
Fransk gul leire kan brukes til avgiftende body wraps/kroppsinnpakninger, ansiktsmasker, kropps- og hårmasker, ansikts- eller kroppsskrubb, sjampo, omslag, kosmetikk og ansiktspulver.

Dette er en veldig mild leire som kan brukes på tørr eller sensitiv hud. Den anses likevel å være et kraftig avgiftningsmiddel som renser ut urenheter fra kroppen mens de essensielle mineralene i leiren frigjøres. Meget mild, men med kraftige egenskaper. Passer for både hud og hår

Hårmaske for de fleste hårtyper

Denne hårmasken har mange fordeler. Den er blant annet fin til å fjerne avfallstoffer fra hodebunn og hår etter hårprodukter som har bygget seg opp. Eller for å revitalisere håret og tilføre glans og gjøre håret ditt føyelig og fint.

1 ss,  godt toppet, leire av Rhassoul, alternativt Gul leire,
1 ss mandelolje
½ ss castorolje (gir glans, fukt og spenst)
Eteriske oljer, gjerne 6 dråpe eterisk olje av Grapefrukt. Eventuell kan du bruke 4 dråper Rosmarin eller 3 dråper Peppermynte eller 6 dråper  Lavendel.
1 ½  ss eplecider eddik
2 ss vann, mer eller mindre for riktig konsistens.

Hell leirepulveret og oljene i en glass-/plastbolle, (bruk ikke metall til å røre med heller) og tilsett så eplesider eddiken og vannet. La det trekke noen minutter før du rører godt rundt. Det beste er å la leiren få absorbere væsken i fred, da unngår du klumper.

Konsistensen bør bli litt som yoghurt og uten klumper, tilsett mer vann om den blir for tykk. Eksperimenter gjerne litt med forholdene i oppskriften slik det passer ditt hår best.
Husk at konsistensen kan varierer litt avhengig av type leire.

Bruk denne i stedet for sjampo eller 1-3 ganger i uken som kur/detox.

Håret skal IKKE være tørt men godt fuktig, dette er veldig viktig. Skyll håret med godt varmt vann(du skal ikke vaske det), slik klargjør du hår og skalp for masken, press ut overflødig vann. Påfør nå blandingen i håret fra hodebunn til tuppene. Hodebunnen prioriteres, bruk evt en grovtannet kam for å fordele i resten av håret, men dette er opp til deg. Da er det tid for tildekking med en badehette. Deretter lager du en turban med et håndkle utenpå plasthetten. La virke 15-20 minutter, skyll godt ut. Dersom du kun bruker denne som erstatning for sjampo trenger du ikke sitte særlig lenger enn 8-10 min.

Leiren må aldri tørke i håret. Da blir den nesten umulig å skylle ut igjen, og tørker ut håret. Enkelte foretrekker å vaske håret til slutt med en mild sjampo, Dersom du har blandet inn akkurat nok olje i leireblandingen uten at håret blir fett etter skylling, trenger du hverken bruke sjampo eller balsam til slutt. Her er det bare å prøve seg frem og notere til neste gang.
Viktig: Skyll leiren helt ut. Det vil si når du tror du er ferdig så skyller du enda en god stund mens du masserer hår og skalp. Dette er viktig fordi leiren skylles saktere ut enn du kan se og gjenværende leire tørker ut håret. Og det var jo ikke meningen.

Fransk grønn leire:

Fin fransk grønn leire som kommer fra sedimentasjonen av Silico-aluminium, og farges av oksidene i disse bergartene. Den unike sammensetningen inkluderer jern, silika, aluminium, magnesium, kalsium, titan, natrium og kalium (med en nøytral pH på 7).

Avgiftende kroppsinnpakninger, såpefremstilling, ansiktsmasker, mineralbaserte eller krembaserte rensemidler, ansikts- eller kroppsskrubb, kosmetikk og ansiktspulver.

Fin til fet hud.

Grønn leire har gode antibakterielle egenskaper

De absorberende egenskapene til leirmineraler er godt dokumentert for å helbrede hud- og gastrointestinale plager. I følge studier, som merkelig nok har fått mindre oppmerksomhet, har fransk grønn leire også godt dokumenterte antibakterielle egenskaper. Fransk grønn leire er effektiv i behandlingen av såkalt Buruli-sår som er en kjøttetende bakterie forårsaket av Mycobacterium ulcerans. I disse antibiotika resistente tider er slik kunnskap gull verdt. Her kan du lese mer om dette temaet

Fransk grønn leire kan erstatte Bentolittleire i mange oppskrifter.

Fransk rød leire:

Stammer fra hematittjern, og fargen er resultatet av kobberoksidene som denne leiren inneholder. Fransk rød leire er rik på Kaolinite, Illite, Montmorillonitea og kalsitt.

Avgiftende kroppsinnpakninger, såpefremstilling, ansiktsmasker, mineralbaserte eller krembaserte rensemidler, ansikts- eller kroppsskrubb, kosmetikk og ansiktspulver.

Fransk rød leire renser, avgifter og eksfolierer huden. Fransk rød leire gir en ansiktsmaske som er fuktighetsgivende og nærende for tørr og moden hud og ellers alle hudtyper. Den sies å fungere godt for hud med sprengte blodkar. Vi har dessverre ikke funnet dokumentasjon/kilder på dette. Men absolutt vel verdt å forsøke. Den er utbredt i kosmetisk produksjon.

Å velge hvilken type leire du vil bruke er bare en del av prosessen. Deretter må vi lage den til en konsistens vi lett kan påføre huden vår. Til det trenger vi en væske.

Maske med rosevann og Fransk rød leire til de fleste hudtyper

Ingredienser:
1 ss fransk rød leire
1 ss Hvit kaolin leire
1 ss rosevann
1 ss gresk yoghurt

Fremgangsmåte:
Tøm leiren i en liten glass- eller plastbolle, tilsett rosevannet og la det trekke godt inn i leiren før du rører rundt med en plast- eller treskje. Tilsett så yoghurten. Juster med mer væske/leire for best konsistens. Du kan også tilsette et par dråper eterisk olje etter ønske. Påfør masken og la den virke i ca 10 minutter. Leiren må fjernes før den er tørr. Den skal kun begynne å tørke. Det er viktig at den ikke sitter på for lenge, siden det kan tørke ut huden.

Å velge hvilken type leire du vil bruke er bare en del av prosessen. Deretter må vi lage den til en konsistens vi lett kan påføre huden vår. Til det trenger vi væske.

Væsker:

Vann fra springen er det enkleste og rimeligste valget. Et godt valg for en god maske.

Blomstervann eller hydrolat blir ofte brukt. Disse kommer fra destillasjonen av eteriske oljer, som oftest lavendel, appelsin og rose. Trollhassel er også et godt alternativ. Mange bruker også urte te.

Honning, flytende, gjerne Manukahonning.

Melk / fløte, både lett og fet, veganske alternativ er havre-, mandel- eller kokosmelk, uten sukker og tilsetninger. Yoghurt, animalsk eller vegansk, gjør blandingen tykk og smidig. Denne blir ekstra god til å smøre på huden.

Eplecider eddik balanserer ph-balansen. Spesielt når du bruker leire i håret, da sikrer du et bedre resultat mht ph-verdien. Og særlig nyttig til leirer med litt høyt ph-nivå som bentonitt.

Leire hår-skyll

Ingredienser:
2 ss leire av Rhassoul(anbefales), alternativt Gul leire, Bentonitt eller Hvit kaolin leire.
2 dl eplecider eddik
1 dl vann
Evt 5 – 7 dråper eteriske oljer(evt.peppermynte) etter ønske.

Hell leirepulveret og de eteriske oljene i en glass-/plastbolle, (bruk ikke metall til å røre med heller) og tilsett så eplesider eddiken og vannet. La det trekke noen minutter før du rører godt rundt. Det beste er å la leiren få absorbere væsken i fred, da unngår du klumper. Etter at du har vasket håret med en mild sjampo, skylt ut og klemt ut overflødig vann, tømmer du leireblandingen over håret masserer det inn og vent 3 minutter før du skyller håret godt.
Viktig: Skyll leiren helt ut. Det vil si når du tror du er ferdig så skyller du enda en god stund mens du masserer hår og skalp. Dette er viktig fordi leiren skylles saktere ut enn du kan se og gjenværende leire tørker ut håret. Og det var jo ikke meningen.

Selv om  du er helt fersk mht leire er det bare å eksperimentere og erfare de forskjellige typene og tilsetningene. Du finner nok dine egne varianter som passer best for deg, men som en start kan kanskje noen av disse forslagene være til hjelp.

Masse lykke til og ha det gøy på veien til en sunnere hverdag![/vc_column_text]

Sjekk ut våre leirer  

Se mer i vår leire og salt kategori her:

[/vc_column]

Væsker/ Oljer som kan benyttes til leirene

[/vc_row]