Eteriske oljer og sommerens insekter

Eteriske oljer kan gjøre hverdagen mer velduftende og stemningsfull samtidig som de har enormt mange praktiske bruksområder. Svært berikende og potente dråper som jeg setter stadig mer pris på.

Jeg tenkte derfor det kunne være greit å dele litt inspirasjon og råd for å hanskes med sesongens små, flygende og krypende vesen. På en naturlig måte så klart.

Insekts avstøtende midler du kan lage selv

Noen eteriske oljer som krypende og flyvende insekter flest avskyr: Eukalyptus, lavendel, sitronella, sitrongress, peppermynte, sedertre, sandalwood(sandeltre) Amyris og geranium.

Her kan du blande av de oljene du måtte ha fra listen over og eksperimenter deg frem til din egen favoritt, eller prøv en av oppskriftene nedenfor.

Oljeblanding som flåtten og de fleste andre insekter avskyr:

10 dr lavendel EO
10 dr sitrongress EO
6 dr peppermynte EO
2 dr timian EO

Ha blandingen i en roll-on flaske eller annen liten glassbeholder. Den kan påføres uten uttynning på føttene, evt på strømpene. Du kan også dryppe noen dråper på stoffstrimler eller snorer og henge rundt deg på verandaen eller uteområdet.

Blandingen kan også tilsettes i 150 ml vann i en sprayflaske, rist godt hver gang og spray f.eks på klærne dine.
Husk å riste godt slik at oljene blandes med vannet før hver påføring.

Denne oppskriften er ikke beregnet på dyr.

Sitronella Insektsspray:

30 dr citronella EO
20 dr eukalyptus EO
20 dr lavendel EO
10 dr geranium EO
10 dr rosmarin EO
1 ss vodka.
240 ml vann

Spray på klær, hageputer, pledd etc for å holde uønskede insekter unna.
Husk å riste godt slik at oljene blandes med vannet før hver påføring.

Denne oppskriften er ikke beregnet på dyr.

Myggstikk

Har du fått myggstikk er lavendel et godt middel mot kløen, drypp en dråpe på stikket ved behov.

Bie- og vepsestikk

Eventuell brodd fjernes. Vri opp en klut i kaldt vann og drypp et par dråper av romersk kamille eller basilikum på kluten før du legger den på stikket.

Insektsbitt generelt

Dersom du har fått et bitt som er blitt irritert og klør kan du prøve å blande 3 dråper timian eterisk olje med 1 ts eplesider eddik eller sitronjuice og smøre på.

Ved flåttbitt

Dersom du skulle være så uheldig å få en blodsugende flått på deg må du sørge for å fjerne hele flåtten. Hodet må ikke bli stående igjen. Det beste redskapet jeg har brukt er et som tres over flåtten og drar den av uten problem, tror den heter flåttpinsett eller flåttplukker. Den fungerer også utmerket godt på kjæledyr.

Sørg for å holde øye med bittområdet, dersom det blir betent eller du oppdager en rød ring rundt bittet bør du kontakte lege.

Etter at du har fjernet flåtten, sies det at ved å påføre 1 dråpe lavendel eterisk olje hvert 5. min over en halv time, kan det hjelpe til å minimere eventuelle ettervirkninger.

Kjæledyr og eteriske oljer

Hunder og katter får ofte flått i pelsen sin og det kan ta en stund før du oppdager den siden den suger seg fast på huden godt beskyttet av dyrets pels. Gre derfor kjæledyret ditt gjerne hver kveld i sesongen for å oppdage eventuelle flått tidligst mulig.

Som beskyttelse finnes det gode midler hos veterinæren, men enkelte kan ha ingredienser som ikke alltid er så bra for dyret ditt. Du kan prøve å lage ditt eget flåttmiddel som ikke inneholder skumle kjemikalier.

Vær imidlertid oppmerksom på at dyr reagerer annerledes på eteriske oljer enn oss.

Hunder og katter er ekstra følsomme ovenfor eteriske olje og kan ta direkte skade av å bli eksponert for enkelte oljer. Husk også at luktesansen er ekstremt sensitiv noe som gjør at dufter oppfattes mye sterkere enn hos oss.

Skadelige oljer for pus

Spesielt katter er ekstremt følsomme, og siden de mangler et spesielt leverenzym, kan enkelte stoffer i noen eteriske oljer bli lagret i leveren og gjøre katten syk. Disse oljene inneholder såkalte hydrokarboner og terpenoider

Dette gjelder spesielt sitrusoljer, derfor bør du unngå alle oljer som sitronella, sitrongress, sitron, grapefrukt, bergamot lime og appelsin i nærheten av katten din. Rosmarin, furu, ylang ylang, eukalyptus og peppermynte er også blant mange oljer katten ikke bør involveres i.

Trygge oljer for pus

Oljer som derimot sies å være ganske trygge, men husk at de må tynnes ut, er f.eks sedertre, sandeltre, muskatsalvie, frankincense, lavendel og kamille.

Oljer som hunden din ikke bør eksponeres for

For hunder er det spesielt anis, eukalyptus, nellik, timian, oregano og kamfer, som bør unngås.

Uansett, du bør søke mer informasjon før du bruker oljer du er usikker på til dyrene dine.

Flåttmiddel til både hund og katt

Dersom du vil lage et flåttmiddel som kan passe både hund og katt er lavendel øverst på lista. Lavendel eterisk olje er en av de mest anvendbare oljene som finnes

Sedertre er også en fin olje å kombinere med lavendel som flåttmiddel. Har du ikke sedertre kan du erstatte den med frankincense.

Flåttmiddel til hund og katt

1 dråpe lavendel eterisk olje
1 dråpe sedertre/frankincense eterisk olje
1 ss fraksjonert(flytende) kokosolje

Ta noen dråper av denne blandingen og gni forsiktig inn i huden/pelsen på katten/hunden oppe på nakken mellom skulderbladene. Det er viktig at du påfører det akkurat der for at den ikke skal kunne klare å slikke det i seg.

Dette kan gjentas èn gang hver dag i sesongen eller ved behov.

Husk å bruke sunn fornuft rundt eteriske oljer og oppsøk sakkyndig hjelp dersom du er usikker.

Merk at denne informasjonen er kun delt som veiledende råd og ikke ment som erstatning for medisinske behandlinger.

Noen av våre eteriske oljer finner du under.

Se resten av dem her: Se her!