Solen er avgjørende for eksistensen til alt liv, også for oss og kroppen vår.
Vi blir glade når solen skinner, får mer energi og depresjoner blir langt lettere å takle. Mange prosesser i kroppen påvirkes av solen og stimulerer blant annet hudens dannelse av vitamin D3 (kolekalsiferol) som hjelper kroppen å ta opp kalsium til knokler og muskler.
Mangel på vitamin D øker risikoen for benskjørhet, muskelsmerter og svake muskler. Det er også bevist at vitamin D kan forebygge kreft, spesielt tykktarmskreft. Hudkreft/føflekkreft har økt kraftig de siste årene, noe som kan indikere skadelige solkremer og uvettig overeksponering i solen snarere enn normal soling i sin helhet.
Les innholdsfortegnelsen!
Da ser du om den inneholder skadelige hormonforstyrrende stoffer som:
– Parabener, spesielt Propylparaben, et konserveringsmiddel. Det er dokumentert hormonforstyrrende i dyreforsøk og forbudt i Danmark i pleieprodukter til barn under 3 år. Det står også på EUs liste som mistenkt hormonforstyrrende på mennesker.
– Ethylhexyl methoxycinnamate, brukes som UV- filter. Dokumentert hormonforstyrrende i dyreforsøk. Står på EUs liste som mistenkt hormonforstyrrende på mennesker.
– 4- Methyl Benzylidene Camphor, også et UV- filter. Dokumentert hormonforstyrrende i dyreforsøk. Står på EUs liste som mistenkt hormonforstyrrende på mennesker.
Men vær samtidig oppmerksom på et forholdsvis nytt konserveringsmiddel som nå har begynt å erstatte parabener, dette kalles for MI (methylisothiazolinon) og er også veldig skadelig.
I tillegg finnes et hav av andre stoffer som du ikke bør smøre på kroppen overhodet, solkrem eller ei. Nanopartikler og stoffer er «knust» ned til micronivå ender opp i kroppen vår og kan gi alvorlige sykdommer. Et fysisk filter inneholder de naturlige mineralene Titanium Dioxide og / eller Zink Dioxide. De legger seg utenpå huden og beskytter ved at solstrålene reflekteres vekk. Solkremen bør ikke inneholde nanopartikler. En nanopartikkel er mindre enn 100 nm (en milliarddels millimeter)
Masaga sine solprodukter inneholder ikke nanopartikler. I våre fysiske solprodukter bruker vi Tiosol som består av Caprylic/Capril Triglyseride (fra kokosolje), Titanium Dioxide, *Alumina og Polyhydroxystearic Acid. *Alumina er det samme som aluminiumdioksid og må ikke forveksles med vanlig aluminium. Dersom du tenker at huden absorberer det du smører på og stoffer blir tatt opp i blodbanen og transporterer det rundt i kroppen din, burde det være et ganske enkelt valg å ta. Jo flere naturlige ubearbeidede sunne stoffer et produkt har, og kan du også i teorien spise dem, har du et meget godt utgangspunkt.
Solkremer reduserer også kraftig kroppens evne til å produsere vitamin D. Det er viktig å ta pauser i skyggen flere ganger om dagen og spesielt midt på dagen når solen står høyest på himmelen. Dessuten må man selvsagt bruke sunt vett mht. hudtype og gradvis tilvenne huden til solen. Måtehold er alltid en god regel, også ved solbading.
Kjemisk eller fysisk filter?
Solkremer enten “reflekterer” vekk solens stråler ved fysisk filter, eller absorberer UV-strålene ved bruk av kjemisk filter. Ref: «For barn og de som har hudallergi, eksem og sensitiv hud, er det tryggest å bruke solkrem med fysisk partikkelfilter.
Fysiske solfiltre har små partikler som legger seg som et lag oppå huden og reflekterer vekk solstålene. Disse partiklene trekker ikke inn i huden.
Solkremer med kjemiske filtre inneholder stoffer som trekker inn i huden og stopper UV-strålene ved hjelp av en kjemisk prosess. Kjemiske filtre kan gi lokale hudreaksjoner hos personer med følsom hud.
En svensk studie har vist at kjemikalier i vanlig solkrem med kjemisk filter tas opp og lagres i kroppen i flere dager. Dette et faresignal, ifølge forskeren Helena Gonzales ved Sahlgrenska sjukhuset i Sverige. Hennes studie viste at benzophenone-3, et stoff som brukes som filter i solkremer, fortsatt var i forsøkspersonene 10 dager etter at de hadde smurt seg inn med solkrem.
Sett deg litt inn i hva solkremen du smører deg og barna med virkelig inneholder..
Forsker advarer mot bruk av solkrem med kjemiske solfiltre
Forskeren Helena Gonzales advarer mot bruk av solkrem med kjemiske solfiltre, fordi de går inn i huden og absorberer UV-stråler.
Dessuten varierer det veldig fra krem til krem hvor stabile de kjemiske filtrene er, og hvor langvarig beskyttelse de gir. Noen solkremer med kjemisk UVA-filter brytes ned etter bare 30 minutter med sollys. UVA er strålene som øker risikoen for kreft og soleksem, og bidrar til at huden aldres raskere.
Forskeren anbefaler å bruke solkremer med fysiske filtre laget av titanoksid eller sinkoksid. Disse legger seg utenpå huden og refklekterer bort solstrålene slik at sjansen for å bli solbrent er minimal hvis du smører deg skikkelig. Hvis solkremen ikke inneholder zinkoksid, jernoksid eller titandioksid, har den sannsynligvis kjemisk filter.
En del solkremer er også en blanding av både kjemisk filter og fysisk filter.
Kilde: http://sahlgrenska.gu.se/aktuellt/nyheter/Nyheter+Detalj/?contentId=631320
Vegetabilske oljer som solbeskyttelse?
Mange blir overrasket av at naturlige vegetabilske oljer faktisk kan ha høy solbeskyttende faktor (SPF).
Kokosolje har naturlig faktor på opptil ca 10, Avocado kan komme opp på ca 14 og Hampefrø-oljen ligger på ca 6. Faktoren avhenger også selvsagt av at oljene er av høy kvalitet, ferske og kaldpressede. Derfor er disse verdiene ikke pålitelige, kun en indikator.
En solfaktor indikerer hvor lenge du kan være i solen før du blir brent, SPF 10 blir altså 10 ganger så lenge som uten beskyttelse.
Denne informasjonen blir betraktet av enkelte som tvilsom fordi det av en eller annen merkelig grunn ikke er allment kjent at oljer og fettstoff kan være solbeskyttende.
Vi har så altfor lett for å tro på markedskreftene som nærmest bruker frykt for å overbevise oss om nødvendigheten av å bruke kjemiske solkremer. Kjemikalier og tilsatt A-vitamin(retyl Palminate) kan under oppvarming øke kreftrisikoen betydelig. Solkremer med kjemisk faktor bør man i alle fall sjekke innholdsfortegnelsen grundig før man eventuelt bruker dem.
Kanskje det er på tide å tenke litt annerledes, i alle fall når helse statistikken viser motsatt av hva den burde mht. «beskyttende» solprodukter? Vær også forsiktig mht solarium og unødvendig lang eksponering i solen. Det sier seg vel egentlig selv at dette har ikke huden vår godt av.
Forskning viser at kjemikalier i vanlig solkrem med kjemisk filter tas opp og lagres i kroppen i flere dager.
Kokos, Avokado og Hamp
Våre oljer med avokado, hamp og kokos inneholder et naturlig solfilter fra naturens side og er så rene at du kan nærmest spise dem uten fare for annet enn at smaken ikke tilfredsstiller : ) Disse er laget av rike, naturlige og økologiske oljer som innehar både sin naturlige farge og aroma. Noen kan være mørke og grønnaktige fra avokado, for eksempel. I tillegg til selve solbeskyttelsen beriker de huden din med massevis av antioxidanter og vitaminer som styrker og beskytter mot tidlig aldring.
Husk at oljene skal smøres på ca 20 minutter før du går ut i solen, da trekker de inn i huden slik at de ikke ligger på overflaten og glinser. Uansett må du huske å ta pauser fra sola, smøre på nytt – sitte i skyggen og bruke sunt bondevett. Vi har alle forskjellige hudtyper og bør finne vår egen balanse når det gjelder toleransegrense. Når du ser du har fått en svak rosatone har du fått nok sol den dagen.
Vi anbefaler ikke å kun bruke vegetabilske oljer som beskyttelse om du skal oppholde deg mange timer i strekk i solen, slik som på stranden eller lengre fjellturer etc. Dette kan gi en falsk trygghet, bruk da heller solkremer/sololjer med fysisk filter. Husk at disse oljene også fint kan brukes etter soling og som vanlig ansikt/kroppsoljer generellt, mot ekstra tørr hud og ved andre hudproblemer.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]