Slik vasker du håret ditt med såpe og får et flott resultat

Det var ikke før etter krigen på førti-tallet at sjampoen ble introdusert. Før den tid var det nettopp såpe som gjaldt og gjerne med surt skyllevann til slutt. Men det å vaske håret var ikke noe som ble gjort ofte. I en tidlig skjønnhets spalte ble det anbefalt å vaske fett hår hver tiende dag og tørt hår hver tredje uke.


Det å bli sjampo-fri har blitt veldig populært ettersom man ser hvor mye kjemikalier både vi og naturen forgiftes med. Dessuten er spesielt SLS og silikon i hårprodukter både vanlig og meget skadelig, det kan til og med være kreftfremkallende.

Dersom du bruker ekte såpebar som hårvask vil du unngå SLS og alle andre typer sulfat, konservering og flere skadelige og unødvendige stoffer. Og ikke minst kan du oppleve mindre av: hårtap, irritasjon, flass, fett hår/tørt hår osv, samt du får et blankere og sterkere hår som trenger sjeldnere vask! 
Når du først har blitt vant til å vaske håret med såpe vil du oppdage hvor mange fordeler det har.

Når du bruker såpebar kan du, til å begynne med spesielt, kjenne at håret føles annerledes enn når du vasker håret med vanlig sjampo. Det kan føles både tørt, fett og uformelig på en gang, spesielt mens det er vått.
Det er flere faktorer som kan komme inn her:
Såpen reagerer med mineraler og kalkpartikler i vannet slik at det legger seg som en film på hårstråene. Det betyr altså ikke at såpen er skadelig for håret ditt.


Hår og skjegg ble i tidligere tider ansett for å ha viktige og nærmest magiske egenskaper. På 1000 tallet før Kristus og langt frem i tid var langt hår og skjegg synonymt med visdom og styrke.

Ph `en er normalt høyere i såpe enn ved bruk av sjampo. Da reagerer gjerne håret ved å åpne skjelllagene noe som får håret til å føles litt stritt, tørt og rart.

Løsningen er å skylle håret med et surt skyllevann helt til slutt. Det kan være eplecidereddik/sitron utblandet i vann eller enda enklere med vår Ph-regulerende balsam. Kombinerer du dette med kaldt skyllevann vil skjellagene på hårstråene lukke seg optimalt.

Når håret har tørket vil du oppdage at håret både føles og ser blankt og sunt ut. Du kan også, med fordel, tilsette noen dråper olje i hendene og massere inn i nederste del av håret før det er helt tørt. Du vil oppdage hvor ekstra sunt og blankt håret da blir, uten å virke fett. Dette hjelper også godt dersom håret ditt er statisk.

Hvis håret blir fort fett etter vask kan det ha med overgang fra ordinære sjampoer til naturlig såpe å gjøre. Denne fasen kan i enkelte tilfeller ta fra 2-4 uker. Det som skjer her er at hodebunnen er så vant til å måtte produsere ekstra mye fett for å kompensere for «avfettingen» fra kommersielle sjampoer. Etter kort tid vil hodebunnen gradvis balansere seg tilbake til normal standard og du vil merke at du ikke trenger like hyppige hårvasker som før.


Før i tiden, dersom håret ble klippet av, mistet man brått både sine evner og posisjon. Du kan jo se på bilder av tidlige kjente konger, og andre «viktige» personer; de aller fleste var riktig hår- og skjeggfagre. 

Slavene derimot ble ofte klippet eller barbert siden de ikke måtte få verken innflytelse eller makt.