Lavendel eterisk olje, hva kan den egentlig brukes til?

Lavendel er i slekt med leppeblomstfamilien. Det finnes hele 28 arter, de fleste stammer fra området rundt Middelhavet. Lavandula Angustifolia er den arten som er mest anerkjent for sine fantastiske egenskaper og duft. Fremstillingen av eterisk olje skjer gjennom dampdestillering av blomstene. Det går med store mengder blomster for å produsere en eneste liter olje, ca. 200 kg! Det sies at lavendeloljen inneholder mellom 50 og 200 ulike stoffer.
Navnet kommer opprinnelig fra det latinske ordet “lavare”, som betyr “å vaske”.

Lavendelurten ble i middelalderen og i renessansen brukt som strø på gulvene for å beskytte mot pest, både i private hjem og i kirkene. Den ble også brukt innsydd i foret på damehatter for å forebygge svimmelhet og kvalme. Lavendel var også kjent for å holde insekter unna. 
Uttrekk av blomsten har vært ofte brukt som rensevann på sår som ikke ville gro.


Navnet Lavendel kommer opprinnelig fra det latinske ordet “lavare”, som betyr “å vaske”.

Mange bruksområder
Stikkord for områder denne urten favner over er mange, her er noen:
avslappende, søvndyssende, beroligende, smertestillende, krampeløsende, antidepressiv, blodtrykksenkende, menstruasjonsregulerende, stimulerende, nervestyrkende, fordøyelsesfremmende, galledrivende, magestyrkende, slimløsende, bakteriehemmende, antiseptisk, sopphemmende, stimulerer kretsløpet, urindrivende, utrensende, møll- og loppemiddel. 

Dersom du er den heldige eier av en flaske med Lavendel eterisk olje er det på tide å finne den frem. Du kan bruke den i utallige sammenhenger og den blir også regnet som den mest brukervennlige eteriske oljen vi har. 

Beroligende og helende virkning
Lavendel har beroligende effekt på kropp og sinn, den er beroligende mot både stress og angst. På grunn av antiseptiske egenskaper kan den også brukes til å helbrede små sår, kutt og er kløestillende på insektsbitt.

Klesvask og velduftende tøy
Hell noen dråper på posen med vaskenøtter når du vasker klær, da får du en deilig duft i rommet og en frisk duft av tøyet, 

Hell et par dråper ren eterisk olje på en klut og legg den i tørketrommelen sammen med klærne du ønsker. Både rommet og tøyet får en behagelig frisk duft av lavendel.

For å gjøre litt mer utav det kan du evt sy små poser av bomullstoff, putte i litt vatt/bomull som du drypper lavendel på. Plasser de i garderober, skuffer og skap. Og kanskje, dekorere posen og gi bort noen som gave?

Hudbehandling
Som roende og kløestillende middel på insektsbitt kan du bruke en dråpe ren eterisk olje rett på bittet. 
Arrbehandling, ved bruk på helt ferske arr sies det at arret blir mindre synlig derom du smører en dråpe ren lavendelolje på området.

Lag deg en lavendelspray
Du trenger:

100 ml flaske, helst glass

75 ml Renset vann

20 ml Vodka (for at olje lettere skal kunne blandes med vannet)

15 dråperLavendel eterisk olje.


Bland alt godt, tøm på glassflaske og sett på sprayenheten. Rist godt og spray i vei.
Du kan droppe vodkaen, forskjellen blir i hovedsak at blandingen holder seg litt kortere og du må riste ekstra godt for hver spray.

Når du stryker klær
Som strykespray, bare spray litt på tøyet når du stryker det.

Romspray
Spray ut i rommet for oppfriskning, det tilfører en deilig ren duft som gir en avslappende virkning. 

Desinfisering
Spray på og tørk av kjøkkenbenk, bord og andre overflater for å fjerne bakterier.

Hudolje
Bland 2 dråper lavendel i et par ss jojoba eller arganolje for å roe irritert og tørr hud -og så dufter du så godt etterpå!

Bad
Fyll opp badekaret og tilsett deretter 6-8 dråper lavendelolje og nyt den avslappende effekten, gjerne før du går til sengs.

Sov godt
Spray på puten/sengetøyet før du legger deg så sover du bedre. 
(Du kan også bruke 1-2 dråpe ren eterisk lavendelolje på sengetøyet, det setter ikke flekker).