Har du bakteriefobi?

Har du tenkt over hvor viktig bakterier er for oss og alt liv på denne fantastiske kloden vår? Det er lett å ta slike ting for gitt, hvorfor skal man gå rundt å tenke på slike trivielle ting, liksom… Men egentlig det er faktisk vel verdt et par minutter, spør du meg. Nå oversvømmes vi av oppslag og advarsler om farlige bakterier som finnes over alt. Det lyses med «blålys» og avsløres bakterier både her og der, godt frontet av FBI og andre som «hjelper deg». Etterfulgt av avslørende værstinger som blir avkledd i artikkelen/intervjuet. Da blir vi selvsagt engstelige og husker kanskje dette neste vi står ved vaskemiddel seksjonen i butikken. 

De aller fleste bakteriene er gode og kun et fåtall er av den skumle typen. Bakteriene har stort sett en agenda sies det og det er å formere seg. E. coli-bakteriene som er en naturlig del av tarmfloraen kan i teorien lage hundre generasjoner på et eneste døgn! Tenk hvor viktig fordøyelsen er for helsen vår, det er i hovedsak de kommuniserende bakteriene du kan takke for at du har en god fordøyelse som fungerer som den skal. Halvparten av alle bakteriene vi har i kroppen, cirka 750g, befinner seg nettopp der, Resterende 750g finnes spredt rundt på hele resten av kroppen, inni og utenpå og sørger for at du er frisk og har et godt forsvar. 

Forskning viser at barn som er oppvokst på gård eller tidlig er blitt eksponert for lignende vilkår blir mer motstandsdyktige i voksen alder. Ingen har godt av å vokse opp og å leve i et beskyttet, sterilt og over isolert/ikke pustende hjem.
Antibiotika og antibakterielle stoffer bombarderer alle bakteriene, også de nyttige, slik oppstår det et naturlig forsvar fra bakteriene som gjør alt de klarer for å bli motstandsdyktige mot stoffet og overleve. På denne måten oppstår det resistente bakterier som vi har god grunn til å frykte. Det er så mange områder det syndes på at man kan begynne å lure hvorfor det ikke blir tatt grep og ryddet opp i områder som oppdrettsnæring, jordbruk generelt, helsesektor, og i personlige hygiene produkter o.l. til oss vanlige forbrukere.


Triklosan er ofte tilsatt for å drepe bakterier i produkter som tannkrem, deodoranter mm og er et meget negativt stoff som også sies å kunne svekke muskelfunksjonen og å gi allergi.

Triklosan 

Triklosan er ofte tilsatt for å drepe bakterier i produkter som tannkrem, deodoranter mm og er et meget negativt stoff som også sies å kunne svekke muskelfunksjonen(i følge professor Isaac Pessah ved University of California, Davis), samt og gi allergi. (kilde: se link forskning.no nederst)
Derfor må vi som enkeltpersoner også ta ansvar for å begrense spredning av disse resistente bakteriene. Det viser seg faktisk at undersøkelser som er utført i den senere tid for å sammenligne bakterie rester etter vask med håndsåpe kontra antibakterielle midler gir overaskende resultater. 


Det ser ut til at den nyere generasjonen også er i ferd med å overføre fobi mot bakterier til sine barn. Det er ikke smart i det hele tatt.

I en rekke studier utført ved University of Michigan har ekspertene sammenliknet personer som har vasket hendene med vanlig såpe eller med antibakteriell såpe.
– I alle bortsett fra et av forsøkene var det ingen forskjell på gruppene, sier førsteamanuensis og studieleder Allison Aiello, og legger til at i den eneste studien hadde de som vasket hendene med antibakteriell såpe mindre bakterier i hendene, forutsatt at de vasket hendene i 30 sekunder, 18 ganger daglig – fem dager i strekk

Flytende vs såpebar

Jeg har i mange år registrert at folk er redde for håndsåper i fast form, de syns rett og slett at de er ekle. Et såpestykke er kanskje uansett ikke tingen på offentlige steder/toaletter av flere årsaker, men hjemme er det absolutt mange fordeler. Googler du «håndsåpe og bakterier» får du garantert opp et hav av artikler som kan overbevise en tviler. Dette er fryktelig synd fordi alle teoriene om bakterieveksten som blir liggende igjen på såpen er nokså overdrevet mht helseinnvirkning og i mange tilfeller kanskje skapt av økonomiske motiv. Det ser ut til at den nyere generasjonen også er i ferd med å overføre såpebar fobi til sine barn igjen. Slik kan frykt overføres over flere generasjoner uten at noen vet hvorfor, men bare at slik er det..

Flytende såpe inneholder mye vann, mye vann tilsier også ofte mye konservering. Den inneholder samtidig et hav av mer eller mindre skadelige og irriterende stoffer som kan gi eksem, allergier og tørr hud. SLS, parfyme og parabener er vanlige allergener. Noen flytende såper er derimot ganske uskyldige, men de er som regel så dyre at de fleste heller dessverre velger konvensjonelle masseproduserte industrisåper.

Det anerkjente legetidsskriftet PubMed er klar i sin undersøkelse:
Gram-negative bakterier ble infisert såpebarene sammen med Escherichia coli og Pseudomonas aeruginosa for å gi gjennomsnittlig total overlevelsesnivåer av 4,4 X 10 (5) cfu per såpebar som var 70 ganger høyere enn det som er rapportert på brukte såpestykker. Seksten Jurymedlemmene ble instruert i å vaske seg med de infiserte såpene ved sin normale håndvaskings prosedyre. Etter vask hadde ingen av de 16 paneldeltakerne påvisbare nivåer av noen av testbakteriene på hendene. Disse funnene, sammen med andre publiserte rapporter viser at det er minimal fare for spredning av sykdomsfrenkallende bakterier ved normal håndvask med såpebar og vann.

Når du bruker et såpestykke vasker du både deg og såpen slik at det det meste skylles automatisk vekk, også mesteparten av bakteriene, og studier viser at eventuelle resterende bakterier ikke gjør deg syk av den grunn.

Tenk på at når du kysser noen utveksles det 80 millioner bakterier i slengen, det vil ikke dermed si at vi blir syke av den grunn. Overalt på dørhåndtak og andre materialflater kryr det av millioner med forskjellige bakterier til enhver tid uten at du automatisk blir syk av det. For ikke å tenke på skinnbeltet du måtte ha på deg, det du tar i rett etter dobesøket, FØR du vasker hendene dine, der kryr det vel av baselusker, tenker jeg! Og hva med håndkledet du tørker hendene med? Kjøkkenkluter, oppvaskbørsten, skapdører, ja alt mulig må man da unngå å bruke om man skal være helt trygg, eller? Selvsagt er dette å sette det på spissen, men bildet om at bakterier er farlige og må tilintetgjøres må vi prøve å snu. Da den oppfatningen er alvorlig forkvaklet og kan bli vår skjebne.…


Tenk på at når du kysser noen utveksles det 80 millioner bakterier i slengen! Du slutter vel ikke å kysse av den grunn?


I en studie fra Irak (link nederst i innlegget) blir også konklusjonen at selve vaskingen, hvor grundig og hvor lang tid du bruker samt at du tørker hendene godt er mye mer avgjørende for resultatet enn type såpe.

Her er et lite utdrag fra den: «In this study any strict procedures had not been followed in the wards for the how often liquid dispensers should be cleaned, disinfected or exchanged. After the results were obtained, procedures were described for handling and usage of liquid soaps and dispensers immediately.

In conclusion, correct use of hand washing materials is more important choosing kind of soaps. Hypothesis of transferring microorganisms to healthcare workers’ hands via contaminated soap bars have not confirmed, antibacterial or not, liquid soaps seem more suitable alternative for hygienic hand washing. Proper handling of liquid soap should be implemented wherever they are used in the hospital. Compliance of the hand washing is more important than the kind of the soap.»


Det jeg vil frem til er at dersom såpen får anledning til å tørke opp på en egnet såperist mellom vask og ingen med smittsomme bakterier av den aller verst tenkelige sorten nettopp har vært på badet ditt, er bakteriene som finnes over alt også på såpen mest sannsynlig ganske så uskyldige og du blir ren som gull. Bruk gjerne 3 sekunder ekstra på såpevasken og tørk hendene helt tørre etterpå så er du enda sikrere.

Gevinsten er også mange, da faste såper er mye mildere for hendene og inneholder få og milde ingredienser. Det er mange som har fått bedret tørr og irritert hud ved å bytte fra flytende såpe til såpebar. Da tenker jeg spesielt på såper som kun er laget av gode oljer og uten syntetiske parfymestoffer og der glyserinen er intakt i såpen. 
Overdreven vasking, og spesielt med sterke, flytende parfymerte SLS- såper kan gi grobunn for tørr og skadet hud som igjen er grobunn for enda flere bakterier, da av den typen du ikke vil ha.

Kilder:

Studierapport fra PubMed:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3402545

Studie fra irak: http://repository.uobaghdad.edu.iq/uploads/magazines/%D8%A7%D9%84%D9%85%D8%AC%D9%84%D8%A9%20%D8%A7%D9%84%D8%B9%D8%B1%D8%A7%D9%82%D9%8A%D8%A9%20%D9%84%D9%84%D8%B9%D9%84%D9%88%D9%85%20%D8%A7%D9%84%D8%B5%D9%8A%D8%AF%D9%84%D8%A7%D9%86%D9%8A%D8%A9/2009/Vol%2018%20i%201/4445.pdf

Forskning.no:
http://forskning.no/tenner-allergi/2012/11/kjemikalie-i-tannkrem-og-kosmetikk-kan-oke-allergirisiko

Safe Soap By C. CLAIBORNE RAYJULY 10, 2007:
http://www.nytimes.com/2007/07/10/science/10qna.html

Selv om det er bakterier igjen på såpen vil det ikke si at bakteriene kan gjøre deg syk. Hendene dine er til en hver tid fulle av bakterier som skal være akkurat der!

Oppdatert: 26.08.20

Vi har mange ganger fått spørsmål om håndsåper vs. flytende såpe i forbindelse med hygiene og smitte risikoer.

Det er mange forskere som også er uenige i dette. En doktorgradstudent som har sett nærmere på det er Michelle Sconce Massaquoi, fra mikrobiologi studie ved University of Oregon. Her kan du lese hennes vurdering.

Forsking.no har også en artikkel om dette, og som også refererer til artikkelen til doktorgradstudenten Michelle Sconce Massaquoi: Les mer her!

Noe av informasjonen som er gjengitt er:

  • Håndsåpen bør få tørke ut, før neste bruk. Bakterier får næring når fuktighet er tilstede, men en studie vist at det er liten eller ingen overføring fra såpestykker til hendene når man vasker seg

– Flytende såpe, som har blitt masseprodusert siden begynnelsen av 1980-tallet, inneholder syntetiske stoffer. Flytende såper koster oftest mer, krever fem ganger så mye energi å produsere og 20 ganger så mye energi til pakking i plastflasker. Såpestykker har større belastning på bruken av landareal, fordi de inneholder vegetabilske og animalske oljer, men innpakningen er minimal, skriver Massaquoi