Gulrotfrø eterisk olje

Nå syns jeg det var på tide å gi denne flotte oljen litt ekstra oppmerksomhet. Den eteriske oljen som utvinnes fra gulrotfrø er dessverre fortsatt ganske ukjent for de fleste. Det høres liksom ikke like eksotisk ut med gulrotfrø som for eksempel lavendel eller frankincense. Dette er synd synes jeg da den har veldig mange gode egenskaper for både hud og hår.

Det er ikke så alt for lenge siden jeg «gjenoppdaget» denne, den er nå igjen blitt en av mine favoritter. Jeg bruker den i både hud- og hårpleien min.

Hva er egentlig spesielt med denne eteriske oljen?

Den eteriske oljen ekstraheres fra frøene til den ville gulrotplanten kjent som daucus carota.

Den er gylden gul i fargen og duften er tre-jordaktig, lett krydret, sterk, fruktig, varm, urteaktig og musky. Den klassifiseres som en mellomnote.

Den passer godt sammen med andre eteriske oljer som Frankincense, Sedertre, Geranium Rose, Lavendel Patchouli, sitrus- og mynteoljer.

Denne fantastiske oljen brukes i hudpleieprodukter for sine hudforbedrende egenskaper og bruken går helt tilbake til gamle egyptiske og greske sivilisasjoner. En svært næringsrik olje som er full av vitamin A, B og C og den er også mye brukt i kinesisk medisin. Gulrotfrøolje er også kjent for å stimulere celleregenerering, noe som gir en smidig hud. Oljen har en avslappende virkning og passer godt til tørr, moden hud, og ved utslett og hudflekker.

Jeg vet at dette er mange fantastiske påstander, men de blir støttet opp av flere vitenskapelige studier som finnes på nettet om man søker dette opp. Du kan finne noen av disse nederst i artikkelen.

Den har også ord på seg for å hjelpe hudens beskyttelse og bekjempelse mot sopp og mange hudsykdommer. Resultatene fra en vitenskapelig studie viste at denne oljen hadde en betydelig aktivitet mot hemming av gram-positive bakterier, Cryptococcus neoformans og dermatofytter. Oljen var også effektiv til å hemme kimrørsdannelsen og de forhåndsformede biofilmene til Candida albicans.

Hår og hodebunn har også store fordeler ved bruk av denne oljen. Den kan gjenopprette glans og vitalitet til tørt og livløst hår og den regulerer hodebunnens talgproduksjon og er nyttig ved flass.

Hår

Prøv denne ved flass/tørr hodebunn:
Massere inn 2 dråper gulrotfrø EO og 1 dråpe rosmarin EO i 1 ss argan-,eller jojoba-olje godt inn i hodebunnen, la så virke i ca. 5 minutter. Sjampo ut med en mild sjampo to ganger,

Kropp

Lag din egen kroppsolje mot slapp og moden hud:
Bruk ca 20 dråper eterisk gulrotfrø olje til 100 ml baseolje som for eksempel flytende(fraksjonert) kokosolje, jojobaolje eller arganolje.

Alternativt: 10 dråper gulrotfrø, 5 dråper lavendel og 5 dråper geranium i 100 ml romtemperert/myk kokosolje. Ha blandingen i en tett beholder og smør deg med fordel godt inn rett etter en dusj. Huden tar opp olje raskere når den er lett fuktig.

Ansikt

Du kan også bruke dette forholdet til en ansiktsolje. Bruk da gjerne jojoba eller arganolje som vegetabilsk baseolje. Fast kokosolje kan tette porene i ansiktet hos enkelte.

For et best mulig resultat masserer du oljeblandingen godt inn i ansiktet og halsen morgen og kveld.

Varianten med arganolje som base og alle tre eteriske oljene er min favoritt ansikts- (og hals) olje for tiden Den gjør godt for huden og den tilfører en fin glød etter at jeg har massert den lett inn på ny-renset hud. Jeg bruker den morgen og kveld. Det blir også en nydelig duft av denne kombinasjonen etter min mening. Litt mye duft i ansiktet for den sarte nese kanskje, men jeg er for tiden solgt.

Min morgen rutine involverer litt ekstra mengde olje i ansiktet så lenge som jeg har anledning til å gå rundt med glinsende og fet hud og håret i strikk. Når det er tid for å se litt mer anstendig ut klapper jeg ansiktet med tørkepapir for å fjerne eventuell overskuddsolje. Da har huden fått så mye den bare orker å håndtere.

Ikke bare fysiske egenskaper

Hvordan du bruker fordelene fra eteriske oljer er stort sett bare begrenset av fantasien og litt sunn fornuft. Eteriske oljer påvirker også sansene ved å inspirere, gjøre oss avslappet, søvnige, oppkvikket, beroliget, fokuserte eller glade. Kanskje også favoritt oljen din ubevisst avspeiler noe av hva du trenger mest for øyeblikket? Hver olje har sine spesielle egenskaper og gulrotfrø eteriske olje sies å ha en beroligende virkning.

Den eteriske oljen bør ikke brukes ufortynnet på huden, eller inntas innvortes. Ved graviditet bør den unngås eller brukes etter avtale med lege.

Kilder:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29737890/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4769755/

https://sml.snl.no/candidiasis

https://sml.snl.no/.search?query=gram-positive+bakterier

https://www.indianjournals.com/ijor.aspx?target=ijor:prj&volume=29&issue=2&article=011