Eukalyptus eterisk olje

Eukalyptus er nok en kjent duft for mange, som frisk og kald av kamfer og litt treaktig, den brukes flittig ved forkjølelse og luftveisinfeksjoner. Ikke så rart kanskje at flere land kaller treet for febertre.

Eukalyptus (Eucalyptus globolus)
Straks jeg hører ordet eukalyptus ser jeg for meg bilder av et tropisk landskap med iskaldt turkisblått og forfriskende hav. Samtidig tenker jeg halspastiller og varm te…

Eukalyptustreet hører hjemme i Tasmania og Australia og blir gjerne 100 meter høyt. Treet dyrkes spesielt i Portugal, Spania, Marokko, India og California, med flere, og i plantet tilstand rager det «bare» 40 meter over bakken.
Du kan ta et par dråper i èn ss nøytral olje og smøre på tinninger, eller på brystet for å klarne åndedrettet.

Eukalyptus kan, til tross for sitt forfriskende uttrykk, gi en meget avslappende og beroligende følelse. 

Dersom du har en diffuser kan det være en god ide å bruke den for å spre en jevn strøm av velduftende terapeutisk olje. Den er også å anbefale når det er forkjølelser og bakterier i luften og du kan da ha den på soverommet ved luftveisplager etc.

Eukalyptus kan, til tross for sitt forfriskende uttrykk, gi en meget avslappende følelse.
Du kan også bruke en sprayflaske som du sprayer litt rundt deg etter behov.

Oppfriskende og antibakteriell Eukalyptuspray:
80ml renset vann/nøytralt flaskevann u/kullsyre. Evt. vann fra springen om du bruker mye.
10-15ml vodka, bruk en nøytral og av rimeligste sort (brukes for at oljen lettere skal kunne blandes med vannet)
15 dr Eukalyptusolje

Bland alt godt, tøm på glassflaske og sett på sprayenheten. Rist godt og spray i vei.
Du kan egentlig droppe vodkaen, forskjellen blir at blandingen holder seg litt kortere og du må riste ekstra godt for hver spray.
Du kan også blande noen dråper med eterisk olje av peppermynte i eukalyptussprayen, da får den en ekstra god effekt for å kjøle ned en febervarm eller solbrent kropp.

Spray også på kjøkkenbenk og andre flater og tørk av for å fjerne uønskede bakterier o.l.

Eukalyptus er kjent for sine egenskaper som bakteriedrepende, mot fotsopp og andre soppinfeksjoner, hud- og sirkulasjonsstimulernde, lokalbedøvende, lindrende på hudirritasjoner, insektbitt og brannsår. Ved forkjølelse, influensa, halsinfeksjoner, bronkitt, lungebetennelse, krupp, katarr, bihulebetennelse og hodepine som skyldes tett nese og tette bihuler.

Den er fin, når blandet i en baseolje, å bruke som massasjeolje ved overanstrengte muskler, forstuinger og på revmatiske smerter.
Eukalyptus skal ikke brukes under graviditet, ved epilepsi, astma, høyt blodtrykk (høyner blodtrykket) eller til små barn.

Forsiktighetsregler ved bruk:
Husk at alle eteriske oljer skal brukes med stor forsiktighet og respekt. Disse dråpene er svært potente og skal oppbevares utilgjengelig for barn. Gravide bør unngå alle eteriske oljer og mennesker med epilepsi, astma og høyt blodtrykk bør undersøke spesielt vedrørende de enkelte oljene. 

Bruk aldri eteriske oljer innvortes. Det finnes enkelte unntak for noen av oljene som smakstilsetning, men da kun i mikroskopiske mengder godt blandet i væske eller lignende. Å drikke kun få milliliter med eterisk olje kan faktisk i verste fall være dødelig.

Les deg alltid litt opp før du begynner å eksperimentere med eteriske oljer og husk å sjekke at de er 100% rene eteriske oljer.