Søk - Innhold
Søk - Butikk
Søk - Blogg

masaga logo transperent med
Følg masagas blogger her!

Meld deg inn, og følg masagas vei videre.
Du vil få melding etter hver blogg artikkel blir publisert.
Du kan også selvfølgelig melde deg ut hvis du skulle ønske det.

Ny logo
Skrift størrelse: +
5 minutes reading time (1053 words)

Vaskenøtter - såpen som vokser på trær

vaskepose

Vaskenøtter vokser naturlig på trær i India, Kina og Nepal, der de i århundrer har blitt brukt til å vaske klær med. Skallet til disse nøttene inneholder stoffet saponin, og virker som såpe når det kommer i kontakt med varmt vann. I generasjoner har vaskenøtter blitt brukt til å vaske klær i India, Kina og Nepal. I vår del av verden har saponin i lengre tid blitt brukt til å framstille vaskemidler, som regel ved å tilsette forskjellige kjemiske stoffer. Det eneste man trenger for å vaske rent er selve saponinen.


Vaskenøtter er desidert den mest naturlige og skånsomme måten å vaske klærne dine, eller huset ditt...

Hvordan økologiske vaskenøtter fra Himalaya vasker klærne dine
Legg 4-6 halve skall oppi vaskeposen som medfølger, brekk de litt ekstra opp for ytterligere utnyttelse av saponin. Legg vaskeposen sammen med vasken i vaskemaskinen (pass på at posen blir tett!) og vask normalt. Legg gjerne vaskeposen med nøttene i litt varmt vann (ca1 dl) i et lite tomt tomatpurèglass el.lign. før hver vask, spesielt 40graders vask, da frigjøres såpestoffet bedre og raskere enn om de er helt tørre før vask. Hell gjerne vannet i vaskemiddelbeholderen etter hver gang. Vasker du flere vasker rett etter hverandre trenger du ikke legge de i vann. Ikke stapp maskinen for full. Det anbefales at de byttes etter to - fire vask, men vår erfaring er at de ofte kan brukes opp til fem ganger avhengig hvor skittent tøyet er og hvor høy temperatur.

Du kan også legge merke til at når skallene er blitt blasse i fargen er de som regel klar for komposten. Jo høyere temperatur, jo raskere forbrukes saponinen. Anbefalt laveste maskinvask temperatur er 40 grader, da saponin ikke frigjøres i kaldt vann. Derfor blir såpestoffet skylt ut selv når nøttene ligger sammen med tøyet under hele vasken. Resultatet blir alltid mykt og deilig tøy så nå trenger du ikke noen form for skyllemiddel mer!! Om du vil ha litt godlukt i klesvasken kan du helle 8-10 dråper eterisk lavendel- eller sitronalleolje på vaskenøttposen før den legges i maskinen, eller ta samme mengde eterisk olje og litt kaldt vann i skyllemiddelkammeret.

Ingen over, ingen ved siden av
Det tør vi nesten påstå da vaskenøttene er helt naturlige, ikke inneholder noen kjemikalier, vasker godt og med mykgjørende effekt. De er spesielt godt egnet til vask av klær som kommer i kontakt med huden. Små barn har en tynn og sensitiv hud som lett reagerer på tilsetningsstoffene i vanlige vaskemidler.
Når klærne etter bruk av vanlige vaskemidler lukter parfyme, betyr det at det sitter kjemiske duftstoffer igjen i klærne som kan utløse allergier. En undersøkelse som nylig ble offentliggjort viste at hele 1 av 4 personer nå sliter med parfymeallergi, dette er en allergitype som øker med rekordfart.

Vask ved lave temperaturer Alle typer klær kan vaskes med vaskenøtter. Nøttene sliter ikke på klærne, slik at fargede klær holder seg lengre. Ull, silke og goretex kan trygt vaskes med vaskenøtter, i og med det er ingen tilsetningsstoffer som sitter igjen i tøyet. Til og med tøybleier blir rene! Nøttene kan brukes til vask mellom 30 og 90 grader. Om du skal vaske en maskin på 30 grader anbefaler vi at du legger nøtteposen i veldig varmt vann (2 dl) i 5 min, tøm så vannet i såpebeholderen før du legger nøtteposen inn med klærne som vanlig. Dette kan du også gjøre om du skal vaske for hånd. Vær oppmerksom på at vannet nøttene har ligget i ikke føles som såpe, dette kan virke litt rart i begynnelsen.

Vaskenøtter har egentlig ikke noe med nøtter å gjøre. Navnet kommer av utseende, det er en frukt og inni er der et stort steinaktig frø som fjernes før pakking. Finner du derimot et frø i pakken kan du jo prøve å så det?

Økonomisk og miljøvennlig
Det er desidert det beste alternativet for allergikere(nøtteallergikere har heller ingenting å frykte da dette ikke egentlig er nøtter men en frukt), for sensitiv hud og babyklær, for den miljøbevisste og sist men ikke minst for den prisbevisste. Du kan jo regne på det selv etter hvor mange gram nøtter du bruker i løpet av et år. Men i forhold til andre vaskemiddel er våre vaskenøtter uten tvil det rimligste du kan få tak i!


Flekker og lukt Vaskenøttene inneholder ingen aggressive kjemikalier, slik at vanskelige flekker som tomat, grønske eller blod ikke fjernes helt. Disse flekkene blir du lettere kvitt dersom du fukter plagget og gnir inn flekkene med olivensåpe som får virke noen timer eller bruk myk børste og såpe på flekken før klærne vaskes som normalt. Eller bruk andre flekkfjernere. Uansett husk alltid å skylle med masse kaldt vann på flekken med en gang den kommer før du bruker flekkfjerning/såpe. Ved kraftig svettelukt på t-skjorter ol. kan det være lurt å tilsette en god skvett eddik (1/2-1 dl) i skyllemiddelkammeret. Det vil ikke lukte eddik når klærne er tørre. Bland eddiken gjerne med eterisk olje.

Hvitvask Da vaskenøttene ikke inneholder noen form for blekemiddel, kan hvitvasken på lang sikt (over måneder og år) få et svakt grå-skjær. Dette kan forhindres ved å tilsette et økologisk blekemiddel til hver 3.-4. hvitvask eller aller helst la klesvasken henge ute i sola, så blir den bleket på en helt naturlig måte..

Avkok fra vaskenøttene gjør vasken, benkeplaten og komfyren din skinnende ren!

Vaskemiddel av avkok, lag selv Kok opp 50 gram vaskenøtter i 1 liter vann i 30 min. Avkjøl og sil blandingen. Alternativt kan du mose nøttene i avkoket med stavmixer, slik får du ekstra utnyttelse av nøttene. Sil og hell over på en flaske og oppbevar i kjøleskapet. Avkoket kan bl.a. brukes som et universal rengjøringsmiddel, håndvask, hårshampo og til vindusvask (til vindu er det også lurt å tilsette litt eddik). Om eteriske oljer tilsettes kan du duftsette etter ønske.

Økologisk og Fairtradebasert fra Himalaya
Vi er stolte over å presentere våre viltvoksende (ikke fra plantasje) 100 % økologiske vaskenøtter som kommer direkte fra de kuperte regionene i Himalaya. Treet heter RITHA, arten er Sapindus mukorossi og er 3-10 meter høyt med store blader. Lokale grupper med bønder høster inn nøttene herfra for eksport i mindre kvanta. Det hele er gjennomført etter strenge etiske regler etter Fairtrade modellen, der alle får godt betalt samt gode arbeids og levevilkår.


...

VASKENØTTER, Såpen som vokser på trær

Økologisk og Fairtradebasert fra Himalaya

Her kan du få kjøpt vaskenøtter.

Hva er skadelige stoffer, og hva skal du se etter?
Hvorfor tannkrem uten fluor og glycerin er viktig ...
 

Kommentarer

Ingen har kommentert denne posten enda. Vær den første til å sende inn en kommentar.
Besøkende
fredag 22. februar 2019

Du må bekrefte at du ikke er en datamaskin! Trykk i den hvite firkanten, og send kommentaren!

2018 * masaga.no - 13 år med et naturlig fokus

Logg inn / Ny konto or Register