Søk - Blogg
Søk - Innhold
Søk - Butikk

masaga logo transperent med




Følg masagas blogger her!

Meld deg inn, og følg masagas vei videre.
Du vil få melding etter hver blogg artikkel blir publisert.
Du kan også selvfølgelig melde deg ut hvis du skulle ønske det.

Annonse

Masaga Blog

Her får du masagas perspektiv på ting. En litt mer uformell plattform for ideer og tanker.
Skrift størrelse: +

Lanolin, et glemt vidundermiddel?

Vannfri lanolin betyr at den er helt ren og uten tilsetningsstoffer. Den kjemiske sammensetningen av vannfri lanolin er lik strukturen av lipider(fettstoffene) hos mennesker. Derfor er produktet veldig effektivt på menneskelig hud og hjelper den til å bevare fuktigheten sin uten å hindre naturlig svette- eller pusteegenskaper. I motsetning til enkelte animalske produkter, er lanolin ikke samlet på noen måte som skader sauen. Fettstoffet blir kun ekstrahert fra ull etter at det er klippet av sauen.
Lanolin er det samme som ullfett og produseres i talgkjertlene hos sauen og meget likt som på oss mennesker. Fettet beskytter sauens ull og hud mot både uttørking, kulde, varme og uønskede bakterier. Dessuten beskytter den mot regn; tenke seg til hvor lenge av gangen sauen måtte gå å drasse på en ekstrem tung, våt og skitten ull dersom den ikke var «lanolin-impregnert»! 

- tenke seg til hvor lenge av gangen sauen måtte gå å drasse på en ekstrem tung, våt og skitten ull dersom den ikke var «lanolin-impregnert»


​​​Hvordan utvinnes lanolinen?

Sauene klippes en gang i året blant annet for hygienen sin skyld og for at de skal tolerere varme sommertemperaturer bedre. Da får vi ull til garn og lanolinen blir fremstilt ved koking av ulla.

Visste du forresten at D-vitamintilskudd med vitamin D3 (cholecalciferol) utvinnes fra lanolin?

Lanolinen er egentlig et voks som har antibakterielle og soppdrepende egenskaper for å bidra til å hindre sykdommer og smittsomme bakterier i sauens hud. Lanolin er sammensatt av​ organiske forbindelser, inkludert fettsyrer og voksestere.

Syntetisk lanolin blir også mye brukt, det er mye rimeligere men samtidig er det antatt å ikke fungere slik som naturlig lanolin gjør og høye forekomster av allergiske reaksjoner har blitt dokumentert med syntetisk versjon. 

Lanolinen er egentlig et voks som har antibakterielle og soppdrepende egenskaper for å bidra til å hindre sykdommer og smittsomme bakterier i sauens hud.


Hva kan lanolin brukes til?

Lanolin har egenskaper som nøytraliserer ammoniakken etter bleiebruk gjennom en enkel forsåpningsprosess, derfor er den veldig populær blant småbarns foreldre. Den er også utmerket ved såre brystvorter ved amming. Hudlidelser som enkelte typer eksem, psoriasis, hudsprekker eller bare ekstra tørr hud og hud som ofte er eksponert for vann har god effekt av kremer med lanolin. Den trenger raskt inn i huden og beskytter selv om huden da føles normal og ikke lenger fet. Den har også kløestillende effekt på åreknuter ved at åreveggene blir smidigere og sirkulasjonen bedres. Dersom du har intens kløe på leggene som du ikke ser årsaken til kan dette faktisk være åreknuter. Etter barberingen beskytter den sensitiv hud og ved å tilføre ørlite i håret hjelper å samle og myke opp et frissy hår. Lanolin er spesielt fordelaktig fordi den fortsetter å absorbere fuktighet fra luften, og kan således virke som et fuktighetsbevarende middel for hud eller hår.

Det har også blitt gjort funn som viser at egypterne, for mange tusen år siden, brukte lanolinen som de smeltet fra ullen i solen og smurte seg inn med. Dermed er det ikke bare bivoks og honning men også lanolin som kan spores tilbake til egyptisk skjønnets- og hudpleie.

Vær oppmerksom på at noen typer lanolin sies å kunne være forurenset av pesticider Rester av disse giftstoffene kan trenge inn i dypere hudlag, noe man selvsagt vil unngå. Noen få mennesker kan være overfølsomme for lanolin. Reaksjonen er små, røde og kløende utslett der lanolinen har vært påført. Disse forsvinner innen 1 døgn etter at man har sluttet å bruke den.

Det har vært mange spekulasjoner på hvorvidt lanolin egentlig kan ansees for å gi allergiske reaksjoner i seg selv og om gamle og ufullstendige tester automatisk har blitt videreført uten at de lenger er pålitelige. Her kan muligens også farmasøytiske og kosmetiske interesser være inne i bildet som helst ønsker kjemiske patenter for diverse hudlidelser til fordel for enkle naturlige ingredienser som ikke kan patenteres… Man kan jo gjerne tenke litt over hva som normalt burde gagne huden og helsen din best, naturlige eller kjemisk fremstilte virkestoffer? Er det bedre for huden din dersom kremen kommer sammen med en resept?

Jeg har også sett i diverse forum at enkelte har fobi mot lanolin og tror den er skadelig. Med all respekt; tro absolutt hva du vil men det er alltid lurt å teste selv og kanskje forske litt på egenhånd før man drar innbitte og forhastede konklusjoner som blir spredt videre.

Det kan lønne seg på de fleste områder i livet: følg hjertet, ikke alltid hjernen. 

Er det bedre for huden din dersom kremen kommer sammen med en resept?


Når målinger ble gjort i USA helt tilbake på 80-tallet viste de at permethrin som ble brukt for å beskytte sauen mot insekter, flått, parasitter o.l. målte på det høyeste 5,9 ppm(parts per million) i lanolinen. 20 ppm ble målt i spinaten som du i tillegg spiser og man kan begynne å lure på hva som er mest skadelig for oss. Dette var målinger som ble gjort før vi ble særlig opptatt av økologisk landbruk og derfor er disse verdiene (forhåpentligvis) en helt annen i dag.

​​Økologisk lanolin?

I den grad det finnes økologiske sauer mener jeg å ha lest at disse ikke får beite på det samme området i mer enn høyst 3 uker på rad da det ellers kan gi grobunn for at parasitter slår seg ned og formerer seg i gresset. Hvilke eventuelle antiparasittmidler som er godkjent for økologisk sauehold har jeg ikke kjennskap til.

Det jeg derimot har kjennskap til, og god samvittighet for, er at den lanolinen vi bruker i masaga sine produkter er giftfri og har pesticid-free sertifikat.

Ranger denne blogg posten:
Hvordan vekke opp ditt døde hår!
Min vei til en sjampofri hverdag
 

Kommentarer

Ingen har kommentert denne posten enda. Vær den første til å sende inn en kommentar.
Besøkende
mandag 23. oktober 2017

Du må bekrefte at du ikke er en datamaskin! Trykk i den hvite firkanten, og send kommentaren!

2017 * masaga.no

Logg inn / Ny konto or Register