Søk - Innhold
Søk - Butikk
Søk - Blogg

masaga logo transperent med
Følg masagas blogger her!

Meld deg inn, og følg masagas vei videre.
Du vil få melding etter hver blogg artikkel blir publisert.
Du kan også selvfølgelig melde deg ut hvis du skulle ønske det.

Ny logo
Skrift størrelse: +
5 minutes reading time (1069 words)

Utgjør du en forskjell?

pexels-photo-416416Beskjert

Enkelte er sørgelig nok mest opptatt av at hudkremen føles grei og at den lukter godt og «glemmer» å sjekke ingrediensene.


Dette temaet har jeg nok streifet borti noen ganger nå men det føles viktigere enn noen sinne. Det gjelder oss og fremtiden vår, retten til en god helse, god trivsel og hensynet til alle skapninger på planeten vår.

Glem klimakvoter, parisavtaler og miljøavgiter et øyeblikk, det er ikke disse i seg selv som kan redde verden men hver enkelt av oss. Det er en påstand, ja, men jeg står for den.

Det finnes så mye der ute som hevdes å være både økologisk og naturlig, men det er overhodet ikke alt som er det. At det er sertifisert og merket med flotte emblem som gir inntrykk av at det er sunt eller rent er heller ikke noe man alltid bør stole blindt på. Her er det mage kriterier å ta til etterretning. Det viktigste er uansett å lese ingredienslisten og lære seg litt om hva man bør unngå.

Mineraloljer, det vil si parafin og petroleum, som er avfall fra oljeindustrien. Det er etter min mening en av de første tingene det er verdt å merke seg når det gjelder personlig hud- og hårpleie.


Naturlig vs Syntetisk

Det finnes fortsatt mange fra «den gamle skolen» som tviholder på at mineraloljer og syntetiske ingredienser er bedre og renere i både medisiner og kremer enn de naturlige vegetabilske. Dette begrunnes med at de er blitt bearbeidet så mye at alle egenskapene er blitt kjent og mer treffsikre. For meg rimer ikke dette helt, kroppen kan selvsagt av og til reagere på naturlige stoffer, men de som har blitt bearbeidet og separert fra den opprinnelige kjernen av seg selv er ikke lenger naturidentisk, kan skape forvirring og ubalanse og hører derfor ikke hjemme i eller på kroppen.

Vegetabilske og naturlige oljer lar huden puste og tilfører både vitaminer og mineraler som både du og huden din har godt av. 

De lar også huden puste og avgiftes i motsetning til mineraloljer.


Mineraloljer, det vil si parafin og petroleum, som er avfall fra oljeindustrien. Det er etter min mening en av de første tingene det er verdt å merke seg når det gjelder personlig hud- og hårpleie. Den gjør at huden blir forseglet, ikke får puste og klarer da heller ikke å avgifte og fornye huden som er helt essensielt. Når du da tar en pause fra kremen som inneholder mineraloljer vil huden raskt bli veldig tørr. Da er det lett å tro at du må fortsette å smøre deg med denne kremen siden den holder huden din myk og fin, men i virkeligheten betyr det at huden prøver å gjenoppta normal funksjon etter å ha blitt forsømt og tiltettet av mineraloljen. Derfor er vegetabilske og naturlige oljer alfa omega, de lar huden puste og tilfører både vitaminer og mineraler som både du og huden din har godt av.  

Forstå viktigheten av å kjenne innholdet

Enkelte er sørgelig nok mest opptatt av at hudkremen føles grei og at den lukter godt og «glemmer» å sjekke ingrediensene. Den kan fort være full av mikroplast, parabener, triklosan, syntetiske parfymestoffer, mineraloljer, såper, alkohol, fargestoffer og silikon, for å nevne noe, uten at man gidder å bry seg. Og når sant skal sies, skadelige produkter du selv bruker får konsekvenser for mye mer enn du kanskje tenker, både miljø og helse påvirkes i det lange løp.
Stoffene kan gi nedsatt reproduksjonsevne, skade fostre, gi allergier og økt forekomst av kreft.

Generelt er sunn fornuft og forbrukermakten det eneste som kan utgjøre en forskjell på noe som helst. Hvis folk blir bevisste på skadelige innhold i produktene, og slutter å kjøpe produktet, så vil også industrien endre seg.

Vær kritisk og nysgjerrig

Det oppleves også veldig frustrerende at det er så mange mennesker som ikke er kritisk i det hele tatt. De stoler blindt på myndigheter eller reguleringer som skal beskytte dem mot skadelige produkter. Dette er utopi. Forbrukeren må ta denne makten i egne hender, og bli opplyst. Vite hva som er skadelig innhold. Være kritisk. Undersøke flere ulike kilder uten interessekonflikt for mer variert bakgrunn og synspunkter.


Forbrukeren må ta denne makten i egne hender, og bli opplyst.


Bli bevisst!

For de som ikke er så bevisst enda, så går det alltids an å starte et sted. Mye av ideologien her dreier seg også om konsekvenser av forbruk av visse ting. De fleste vet i dag at de ikke skal kjøpe teak treverk. Eller at palmeolje kan innvirke negativt på miljøet og at en plastflaske i naturen ikke brytes ned før etter flere hundre år, det vil si den forsvinner aldri men blir omdannet til mikroplast. Det går an å fortsette derfra, og utvide perspektivet litt etter litt.

 I dag så er det så mye informasjon der ute, at det også kan oppleves som støy etterhvert. Det gjør at det er så mye å prosessere at vi glemmer tidligere informasjon fort. Selv om forbrukerombudet har advart om skadelige ingredienser i f.eks. solkremer, så reiser vi til syden og kjøper de samme produktene. Årlig kjører de kampanjer for å bevisstgjøre rundt akkurat solkremer.

 

På høy tid

Men hva med alt annet? Det sier seg selv. Vi har ikke store nok statlige organer eller reguleringer som kan beskytte oss mot alt. Også er vi regulert via EØS. Det er ikke alltid en trygghet. De hever stadig nivåene for hvor mye skadelige ingredienser som kan være i visse produkter. Det de ikke tenker på er cocktail-effekten av alle. For det er ikke mulig å måle i og med at du og jeg har ulikt forbruk. Huden er kroppens største organ, og når du påfører en krem absorberes 80 prosent gjennom huden din. Derfor er det viktig å velge riktige produkter, både innen mat og kroppspleie, som ikke lagrer avfallsstoffer i kroppen eller forstyrrer hormonene.

Når skal det bli en selvfølge for alle produsenter å ta et ærlig miljø/natur-standpunkt der profitt ikke er alt? Og når skal vi som forbrukere ta den delen av ansvaret selv?

Det er på høy tid at alle begynner å stille seg litt større spørsmål enn kun hva som er billigst og enkleste alternativ. Hva med heller å stille seg spørsmål som "hva med helsen og livskvaliteten vår" eller "hva er det som egentlig skjer med denne verden", og hva kan jeg gjøre i forskjell slik at det blir en verden som vi alle kan leve godt i, ikke bare mennesker, men bier, dyr, insekter? Alt…

Rhassoul, superleiren for alle typer hud og hår
6 av 10 såper holder ikke mål
 

Kommentarer 1

Liv Anne Årdal on lørdag 14. april 2018 10:00

Takk for at du deler kunnskapen din!

Takk for at du deler kunnskapen din!
Besøkende
torsdag 17. januar 2019

Du må bekrefte at du ikke er en datamaskin! Trykk i den hvite firkanten, og send kommentaren!

2018 * masaga.no - 13 år med et naturlig fokus

Logg inn / Ny konto or Register