Søk - Innhold
Søk - Butikk
Søk - Blogg

masaga logo transperent med
Følg masagas blogger her!

Meld deg inn, og følg masagas vei videre.
Du vil få melding etter hver blogg artikkel blir publisert.
Du kan også selvfølgelig melde deg ut hvis du skulle ønske det.

Ny logo
Skrift størrelse: +

GMO og fremtiden vår

Jeg mener det er viktig å verne om naturressursene våre på en skånsom måte, uten bruk av unødvendige og skadelige stoffer som ødelegger moder jord. Prioritering av et mest mulig økologisk kosthold er også viktig i min hverdag. I produksjonen av naturlige og økologiske hud- og hårpleie produkter prøver jeg alltid å jobbe på lag med, og ikke mot, naturens logikk.
Å styre unna alt som er sprøytet med gift samt unødig manipulerte produkter hører også med i min tankegang. Derfor blir jeg veldig lei meg samtidig som jeg lurer på hvor denne skremmende GMO utviklingen ender dersom vi ikke selv snart konfronterer våre myndigheter. Når det snakkes om at GMO er nødvendig for å klare å fø hele verdens befolkning, mistenker jeg at bakgrunnen snarere er profitt enn å hjelpe de som sulter.

Bayer har nærmere 120.000 ansatte, mens Monsanto har over 25.000 ansatte.

by Author

Monsanto kjøpes opp av Bayerkonsernet

Da jeg nylig fikk høre at de to gigant selskapene den ene kjent og meget omstridt for sin storproduksjon av genmodifiserte frø, midler for skadedyrbekjempelse (bla. Roundup/glyphosate) og farmasøytgiganten Bayer inngikk en avtale om å slå følge føltes det som en knyttneve i magen min.

Bayer kjøpte opp Monsanto for svimlende 545 milliarder kroner i september 2016. Avtalen har ikke formelt trådt i kraft ennå så vidt jeg vet, men det er visstnok like rundt hjørnet. Dette er den største overtakelsen fra et tysk selskap noensinne og det lover ikke godt da denne avtalen også blir den største innen kjemisektoren generelt.
Bayer har nærmere 120.000 ansatte, mens Monsanto har over 25.000 ansatte.

Landbruk, genmodifiserte planter og frø, medisin og kjemikalier blir snart dominert på verdensbasis av et enormt konsern som kun har profitt og makt for øye og gir ikke helseaspektet mye kreditt. Det er skremmende!

Er det ikke på høy tid at vi reiser oss og tar tilbake kraften vår?

by Author

Antibiotika resistens

Vi har hørt mye om at antibiotika står i fare for å bli helt uvirksom og at vi ikke har tilsvarende medisinsk erstatning. Alt for løssluppen bruk fra leger er en viktig årsak men det er også mange andre syndere.

Når det gjelder antibiotika resistens eksperimenteres det på høyt nivå. Produsentene av genmodifiserte planter bruker ofte antibiotika resistente gener for å lettere kunne velge ut de plantene som inneholder nye ønskede egenskaper. GMO står for genetisk modifisert organisme. I mange tilfeller forblir genet i planten og kan potensielt spres til bakterier. Da kan, etter det jeg forstår, de genmodifiserte plantene utgjøre en risiko for økt antibiotika resistens i naturen ellers.

Dette skjer i USA tenker de fleste av oss, ikke så farlig siden vi her hjemme har strenge regler for sånt. Men har vi virkelig garantier for at ikke dette også rammer oss? Neppe, slikt kommer gjerne inn bakveien gjennom avtaler som blir inngått uten at den lille skriften har blitt lest eller offentliggjort. Det er kun noen få land som har forbud mot GM frø. I 2002 godkjente for øvrig EU bruk av GM frø.

Fortsetter denne utviklingen blir det meste av mat, planter, gårdsdyr, vitaminer, kosttilskudd og gjødsel infisert av GMO materiale med tilhørende patenter.

by Author

"Et ekteskap satt sammen i helvete»

Har vi, vanlige folk, noen gang blitt spurt om vi er enige i dette? Enige i at vår felles natur, dyreliv, og da ikke minst hele næringsgrunnlaget vårt blir manipulert, svekket og i verste fall ødelagt for generasjoner fremover? Hvor blir det av fagfolk, politikere og myndigheter oppi dette?  Det aller viktigste for at våre synspunkter og meninger i det hele tatt skal nå våre myndigheter, er at vi sier klart ifra at nok er nok. Dette skal vi ikke behøve å finne oss i.

Og når i tillegg to så tvilsomme, kommersielle giganter slår seg sammen hører vi knapt om det før det er for sent. Er ikke styresmakter bekymret, eller tenker de også bare kortsiktig på penger og profitt? Det er i alle fall lite entusiasme å skimte. Oppkjøpet av Monsanto blir omtalt blant miljøvernere som «Et ekteskap satt sammen i helvete», og det sier jo litt…

Tester som ble har blitt gjort kan tyde på at det genet som er innsatt i f.eks mais for å motvirke angrep av konkrete skadedyr også viser at flere andre insekter blir berørt og kan skades av dette. Det har også vist at avkom fra disse insektene har hatt redusert fruktbarhet. Kan bienes drastiske massedød være offer for sprøytemiddel? Ganske naturlig å mistenke at både forurensning fra giftig sprøyting og luftforurensning forøvrig kan ha en stor del av skylden...

Bt bomull
* Genmodifisert type bomullsplante som er designet til å tåle flere typer parasitter.
* Genet er tatt fra bakterien Bacillus thuringiensis, derfra navnet «Bt bomull».
* Bakterien lager et protein, Cry1Ab, som er giftig for larvene til nattsvermere, sommerfugler og biller.
* Dermed blir bomullsplanten med genet i stand til lage sitt eget insektmiddel.
* I 1996 ble bomullstypen introdusert i USA, i 2002 i India.
* Frøene har høyere pris enn tradisjonell bomull, og er ikke resistente mot alle typer parasitter, noe som krever sprøyting uansett.
* I tillegg er det påvist forfalskinger av både bomullsfrø og sprøytemidler som ikke fungerer.
* I 2014 gikk Norges Miljøvernforbund imot omsetning av den genmodifiserte bomulla T304-40 som inneholder genet, på grunn av bekymring om giftighet på miljøet.
Kilde: Universitetet i Montana og Norges Miljøvernforbund

Dette skjer i USA tenker de fleste av oss, ikke så farlig siden vi her hjemme har strenge regler for sånt...?

by Author

India og Monsanto

I India er 70% av folket bønder som lever av og for det som avlingene gir dem. Jeg har lest flere artikler om Indiske bønder som begår selvmord fordi de må gi fra seg gård og grunn, mange tusen hvert år. Bøndene var alltid selvforsynt med egne frø tidligere. Men da Monsanto kom inn i landet ble de nødt til hele tiden kjøpe nye frø fra Monsanto, disse ga dårligere bomulls-avlinger og ødela driften for bøndene. Det finnes mye dokumentasjon på dette om du søker på Internett.

Her er et artikkel-utdrag fra Nationen i 2015: "Til sammen har rundt 291.000 bønder i India begått selvmord siden 1995, viser tall fra indiske myndigheter. Enkelte ganger forgifter de seg selv med de samme sprøytemidlene som de kjøper sammen med frøene.

Genmodifisert bomull
95 prosent av bomullen som dyrkes i regionen er såkalt Bt bomull. Den er genmodifisert av Monsanto til å tåle angrep av flere parasitter, deriblant rosa bollworm, som er larven til en type nattsvermer.

Monsanto påpeker at Bt bomull ikke er designet til å tåle angrep fra hvitfly. Disse må holdes i sjakk med vanlig sprøyting. Men til tross for introduksjonen av et nytt type sprøytemiddel, var bøndene sjanseløse i år, noe som er et mysterium.

- Vi har sprøytet 10–12 ganger i år, uten effekt, sier bonden Manjeet til India Today."

Fortsetter denne utviklingen blir det meste av mat, planter, gårdsdrift generelt, vitaminer, kosttilskudd og gjødsel infisert av GMO materiale med tilhørende patenter.

Dette berører oss alle.
Er det ikke på høy tid at vi reiser oss og tar tilbake kraften vår?
Leser oss litt opp på andre kilder enn bare de vanlige kommersielle media. Diskuterer og lar flest mulig få kjennskap til slike saker og mobiliserer til en samlet høylytt protest?

Kunnskap er faktisk makt!

Tid for tørrbørsting
Vet du egentlig hva du smører under armene dine?
 

Kommentarer

Ingen har kommentert denne posten enda. Vær den første til å sende inn en kommentar.
Besøkende
fredag 22. februar 2019

Du må bekrefte at du ikke er en datamaskin! Trykk i den hvite firkanten, og send kommentaren!

2018 * masaga.no - 13 år med et naturlig fokus

Logg inn / Ny konto or Register