Søk - Innhold
Søk - Butikk
Søk - Blogg

masaga logo transperent med
Følg masagas blogger her!

Meld deg inn, og følg masagas vei videre.
Du vil få melding etter hver blogg artikkel blir publisert.
Du kan også selvfølgelig melde deg ut hvis du skulle ønske det.

Ny logo
Skrift størrelse: +
3 minutes reading time (684 words)

6 av 10 såper holder ikke mål

pexels-photo-545021

Jeg følte bare for å lufte noen tanker rundt valg av såper, flytende eller faste, hva bør man egentlig velge.
For i dag kom det enda en nedslående rapport fra forbrukerrådet om alle allergenene og kreftfremkallende stoffene du eksponeres for ved bruk av de fleste flytende såper. Hele 6 av 10 flytende såper holdt ikke mål. Mest skummel av alle konserveringsmidlene viser seg å være MI. Dette stoffet er ofte brukt som erstatning for parabener av mange produsenter.
Dette går gjerne som onde sirkler der det ene skadelige stoffet byttes ut mot et enda skadeligere stoff. Det skjer fordi et mistenkelig stoff som har vært ute i markedet over en lang nok periode naturlig nok vil få mange flere rapporteringer enn en erstatning som ennå ikke har blitt godt nok utprøvd. Sistnevnte kan da, slik som MI, vise seg å være mye verre enn parabenene for eksempel. Så går det gjerne en god stund før MI blir erstattet av et som kanskje har andre skumle bivirkninger.

Gang på gang får vi nye rapporter som viser det samme, produktene holder ikke mål og er tilsatt skadelige ingredienser som MI, Triklosan eller mikroplast som er helt uforståelig at noen overhodet kan tilsette produktene sine.

Hva bør man velge?
Det er egentlig såre enkelt å velge såper til privat bruk helt uten konserveringsmidler. Nemlig såpe i fast form, en god gammeldags såpebar. Selv her kan man også finne mistenkelige stoffer som ikke burde være i en såpe i utgangspunktet, men velger du natursåper laget av naturlige oljer og fettstoffer er du ganske så trygg uansett allergier eller hvor sensitiv hud du måtte ha. Noen er tilsatt syntetiske duftstoffer, de bør man være litt obs på, mens andre er tilsatt naturlige eteriske oljer. Er du veldig allergisk og sensitiv er olivensåper helt uten dufttilsetninger som regel det beste alternativ.

Det verserer dessverre flere artikler uten seriøs dokumentasjon på nettet om hvor mye bakterievekst det samler seg på såpen din. Dette er ofte av ren uvitenhet, copy/paste-metoden eller det kan ligge egenøkonomiske interesser bak.
En naturlig såpebar samler minimalt med bakterier etter forrige bruker, og de blir skylt vekk ved neste bruk. 
Har du forresten noen gang sett en såpe med mugg? 

Det er den store vannmengden i de flytende såpene som gjør at det kreves større mengder med konservering. Det som mange ikke er klar over er at flytende såper (og andre hud/hår-produkter) som er rettet mot barn gjerne inneholder mer konservering enn til voksne. Dette er fordi barn ofte ikke er så nøye med hvor fingrene har vært før de stikkes ned i de ulike produktene.

Miljøvennlig
Det er også flere gode grunner til å velge et såpestykke fremfor flytende og det er all emballasjen du slipper å kaste, det utgjør ganske så store mengder i løpet av et år. 

Faste såper kan i tillegg til vanlig kroppsvask brukes til håret, barbering av armhuler, legg og skjegg, vask av hunden din, klesvask, spesielt egnet til ull og silke, flekkfjerning på tøy, gulvvask etc.

Blir du lei av små såpestykker som egentlig føles litt for store til å kaste?

Da kan du samle disse i en vaskeklutpose eller lignende og bruke
i dusjen, eller til hundepelsen, klesvasken, gulvvasken…

Det finnes mange varianter med ulike egenskaper som passer best til de forskjellige anledningene.
Kokossåpe skummer mye, også i saltvann! Ren olivensåpe er en av de mildeste for huden og passer godt til ull og silke. Såper med leire lager ekstra mykt og fyldig skum som renser hud og hår og passer spesielt godt til barbering.

Noen såper kommer med snor slik at de kan henges i dusjen. Da tørker de raskere og de varer desidert lengst på denne måten. Har den ikke snor kan du raskt stikke et hull med et metallrør av ønsket tykkelse, et stjerneskrujern eller hva du måtte ha for hånden. Bruk en snor av hamp, sisal eller en nylonsnor du har liggende.

Blir du lei av små såpestykker som egentlig føles litt for store til å kaste? Da kan du samle disse i en vaskeklutpose eller lignende og bruke i dusjen, eller til hundepelsen, klesvasken, gulvvasken…  

Utgjør du en forskjell?
Å vaske grønt
 

Kommentarer

Ingen har kommentert denne posten enda. Vær den første til å sende inn en kommentar.
Besøkende
lørdag 16. februar 2019

Du må bekrefte at du ikke er en datamaskin! Trykk i den hvite firkanten, og send kommentaren!

2018 * masaga.no - 13 år med et naturlig fokus

Logg inn / Ny konto or Register