Bli bedre kjent med den spennende Babassuoljen

Babassuolje er en næringsrik, spiselig olje som kommer fra kaldpressing av nøttene til babassupalmen. Denne lette palmenøttoljen har antioksidanter og sunne fettsyrer, noe som gjør den lik kokosolje. Men i motsetning til at den faste kokosoljen kan tette porer og trekker langsomt ned i huden, vil det være motsatt med babassuoljen. Ingen akne, ingen fet og glanset hud, den virker også avkjølende på huden din.
Babassuolje er også i fast form ved romtemperatur under ca 22 grader, men mykner til en væske når den er i varmere omgivelser eller når den påføres huden din.[/vc_column_text]

Attalea speciosa, eller babassu-palmen, er hjemmehørende i Amazonas regnskog og finnes i Brasil, Bolivia, Surinam og Guyana.
Denne palmen er kilden til babassuolje, som utvinnes ved hjelp av kaldpressmetoden fra nøttene. De ser ut som små kokosnøtter og når de er modne faller de ned på bakken. Palmen regnes for å være en av de mest produktive oljevekstene i verden. Den setter frukter etter ca 7 år og når sitt høydepunkt mellom ved ca 35 og 40 år. I løpet av et år kan en babassu-palme produsere opptil 2000 frukter. Den lysebrune frukten er dekket med en hard fibrøs hinne som omgir en grå «skorpe» som inneholder tre til seks oljeholdige frø.

Som kokosnøttpalmen er Babassu en monoecious, eviggrønn fjærpalme på opptil 15-20 m høy med en stammediameter på 40-50 cm. Den har en tett krone som består av 15-20 store blader.

Det er et flerbrukstre og i århundrer har forskjellige deler blitt brukt innen folkemedisin, tradisjonell medisin, til byggematerialer, matter, mat, mel, olje, drivstoff og til kosmetiske produkter.

[/vc_column][/vc_row]

Den brukes først og fremst til hud- og hårpleie. Folk i hele Amazonas regnskogsregion bruker også oljen i behandling av mageproblemer, sår, betennelser og andre hudsykdommer. (1PubMed, 2PubMed).

Forskning på babassuolje begynner nå endelig å støtte noen av dens tradisjonelle bruksområder og påstander.

Babassuolje er fullpakket med antioksidanter og sunt fett. Nyttig til huden og håret ditt da den fukter uten at håret/huden blir fet eller utvikler akne.

Oljen er rik på antioksidanter, som er forbindelser som kan bidra til å redusere cellulær skade forårsaket av skadelige frie radikaler (3PubMed).

I tillegg er babassuolje antibakteriell. En studie bemerket at den drepte visse skadelige bakterier som Staphylococcus aureus, som forårsaker staph-infeksjoner (4PubMed).

 

Komponenter av babassu-planten, inkludert oljen, er også anti-inflammatoriske og kan fremme sårheling (5PubMed 6PubMed).

Rik på sunne fettsyrer

Som kokosolje er Babassu-olje en plantebasert olje rik på mettet fett, noe som gjør den fast ved romtemperatur. Imidlertid smelter disse fettene raskt ved kroppstemperatur og er en mye brukt ingrediens i hudpleieprodukter.

Dessuten er laurinsyre antibakteriell og har vist seg å ha meget interessante resultater mht. celleforskning i dyre- og prøverørsstudier (7PubMed, 8PubMed).

Mulige ulemper

Lite er kjent om de potensielle bivirkningene av babassuolje, inkludert om den har negative effekter hos gravide eller ammende kvinner.

For å være sikker bør du konsultere helsepersonell før du bruker babassuolje hvis du er gravid eller ammer. Dette gjelder i hovedsak inntak som matvare.

I tillegg tyder noe forskning på at babassu-fruktmel kan redusere kroppens blodkoagulasjonsevne. Derfor, hvis du tar blodfortynnende, bør du unngå babassuolje, da det kan ha en lignende effekt (9PubMed).

Å spise babassu-frukt og andre deler av planten kan også svekke skjoldbruskkjertelfunksjonen din, noe som kan være spesielt skadelig for personer med hypotyrose. Hvis du har denne tilstanden, kan det være lurt å unngå babassuolje (10PubMed,11PubMed).

Det er vanskelig å vite hvor mye babassuolje som kommer inn i blodet etter at du har påført den på huden din. Derfor, hvis du har noen bekymringer om bruken, bør du snakke med helsepersonell.

Fuktighetsgivende for hud og hår

På samme måte som kokosolje smelter babassu ved kroppstemperatur, slik at huden din absorberer den veldig godt.

Likevel, i motsetning til kokosnøttolje, er den lett og ikke fet, noe som gjør den ideell for bruk på huden din og forårsaker ikke akne.

I tillegg gir babassuolje en forfriskende, avkjølende følelse når den påføres huden, da den smelter raskt inn.

– Og ikke minst kan den gi volum til tørt, flatt hår uten å tynge det ned.

Har du tørr hodebunn eller flass kan du tilsette litt babassuolje i sjampoen eller balsamen din når du vasker håret. Du kan også massere inn litt olje i hodebunnen og vaske ut med en mild sjampo. Da vil hodebunnen få fukt og næring som den trenger.

Bruk denne også til hendene, da slipper alt du tar i rett etterpå å bli fett mens huden vil likevel blir myk og god.

Alle som er opptatt av å unngå tørr hud derav fine linjer bør inkludere babassuoljen i den daglige ansikt- og hudpleien.